תביעה ליחסי עובד מעביד והזכויות הנלוות

העסקת עובד כפרילנסר עשויה לרוב להסתיים בתשלום סכומים נכבדים לעובד, בשל אי תשלום זכויות קוגנטיות במסגרת יחסי עובד – מעביד (פנסיה, הבראה, חופשה, פיצויי פיטורים וכיוב').

דוגמאות:

  • לקוח המשרד, עובד לכל דבר ועניין שהועסק ע"י החברה במכוון כפרילנסר ללא זכויות, פוטר ללא שימוע ומהרגע להרגע, 5 חודשים לאחר תחילת העסקתו.
    לאחר מכתב התראה שנדחה ע"י המעסיק, הוגשה על ידי המשרד תביעה לבית הדין לעבודה.
    בתוך חודשים ספורים מהגשת התביעה לבית הדין, הגיע המעסיק לפשרה עם הלקוח לפיו ישולם לו פיצוי בסך של 128,000 ₪.
  • לקוחה של המשרד שהועסקה 19 שנה כפרילנסרית, קיבלה מהמעסיק פיצוי בסך 180 אלף ₪ בגין זכויותיה כעובדת, ללא צורך בהגשת תביעה, לאחר מו"מ ארוך ומורכב.

הבחינה האם מדובר בעובד נעשית לפי מבחן ההשתלבות, המורכב משני שלבים:

בשלב הראשון נבחן הפן החיובי – השתלבות העובד ב"מפעל" של המעסיק, כחלק מהפעולות הרגילות של המפעל וכחלק מהמערך הארגוני הרגיל של המפעל ועל כן אינו 'גורם חיצוני', ובשלב השני נבחן הפן השלילי – האם האדם בו מדובר אינו בעל עסק משלו המשרת את המפעל ועסקים אחרים כגורם חיצוני.

בהקשר זה יש לציין כי יחסי עבודה הינם סטאטוס משפטי שנקבע על ידי בית הדין לעבודה על פי הנסיבות והעובדות בפועל, ולא על פי מה שנקבע בהסכם שנחתם בין הצדדים.

ככל שנקבע על פי מבחן ההשתלבות כי מתקיימים יחסי עבודה, מוטל על המעסיק הנטל להוכיח מה הייתה עלות שכרו של נותן השירותים אילו היה מועסק כעובד. ככל שהמעסיק יוכיח כי התמורה הקבלנית שקיבל התובע עולה על שכר של עובד מקביל בתוספת הזכויות סוציאליות, לא יקבל העובד פיצוי, ולהיפך – ככל שהמעסיק לא יצליח להוכיח את השכר החלופי של עובד מקביל, או לא יצליח להוכיח כי התמורה הקבלנית עולה על שכר עובד מקביל בתוספת עלות הזכויות הסוציאליות, יקבל העובד פיצוי בגובה זכויות אלה.

בנוסף, על פי פסיקה שניתנה לאחרונה (7.2.2021) על ידי בית הדין הארצי לעבודה ב-ע"ע 15686-041-18 גבריאל כותה – עיריית רעננה, עובד שהועסק ע"י מעסיק כפרילנס על מנת לחמוק מתשלום זכויותיו כעובד, עשוי לקבל גם פיצוי לא ממוני לפי שיקול דעת בית הדין לעבודה, וזאת במטרה להרתיע מעסיקים מהעסקה פיקטיבית כזו.

בפסק דין גבריאל כותה נפסק לטובת העובד פיצוי בסך 120,000 ₪ רק בגין עצם העסקתו כפרילנס.

בעקבות פסק דין כותה החלו בתי הדין לעבודה במקרים שונים לפסוק סכומי פיצוי לא ממוני בגין עצם העסקת עובד כפרילנסר:

כך למשל בתיק סע"ש 67657-01-17 אינה ארואטי נ' עיריית רמת גן (28.10.21) נפסק לטובת התובעת שהועסקה 30 שנה כפרילנסרית פיצוי לא ממוני בסך 350,000 ₪.

כך למשל בתיק סע"ש 21159-01-18 (30.4.21) נעה הקר נ' נסדק אחזקות בע"מ נפסק לטובת התובעת פיצוי לא ממוני בסך 40,000 ₪.

כך למשל בתיק סעש (ת"א) 34324-10-18‏ ‏ רינה פולק נ' מדינת ישראל משרד הכלכלה (16.12.21) נפסק פיצוי לא ממוני בסך 45,000 ₪.

ההמלצה: בכל מקרה שבו המעסיק שוקל את אופן ההתקשרות (עובד או פרילנסר) מומלץ לשקול היטב ולקבל יעוץ משפטי קודם לכן לגבי מתווה ההתקשרות המתאים וככל שקובעים התקשרות של יחסי מזמין – פרילנס, יש לעצב את ההתקשרות בהתאם ועל פי הכללים בפסיקה.

שתפו את הפוסט

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
דילוג לתוכן